Czekoladowy sernik walentynkowy

Sernik czekoladowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
  • 200 g kruchych ciasteczek
  • 4 łyżki masła
MASA
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 400 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%)
  • 1 szklanka cukru pudru
POLEWA
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Ciasteczka pokruszyć (w melakserze albo tłuczkiem w misce lub zawiązanym woreczku foliowym). Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować aż składniki dokładnie się połączą.
  • Ciasteczkami wyłożyć spód i 2 cm boków tortownicy o średnicy 25 cm, uklepać i wstawić do lodówki.
  • Twaróg sernikowy należy wyjąć wcześniej z lodówki, przełożyć do miski i ogrzać do temperatury pokojowej. Wymieszać z cukrem pudrem.
  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić, chwilę przestudzić. Połączyć z serem np. do czekolady dodawać po 2 – 3 łyżki sera cały czas mieszając, aż na koniec uzyskamy gładką masę (jeśli się to nie uda i powstaną grudki z zastygniętej czekolady, wówczas można masę podgrzać np. w mikrofalówce w celu ponownego rozpuszczenia się czekolady).
  • Powstałą masę wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny aż masa zesztywnieje.
  • Czekoladę połamać na kosteczki, dodać masło i olej i roztopić, wymieszać na gładką polewę. Polać do deserze i schłodzić przez pół godziny. Można dekorować bitą śmietaną i owocami.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *