Składniki:
SPÓD
- 200 g kruchych ciasteczek
- 4 łyżki masła
MASA
- 1 kg twarogu sernikowego
- 400 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%)
- 1 szklanka cukru pudru
POLEWA
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Ciasteczka pokruszyć (w melakserze albo tłuczkiem w misce lub zawiązanym woreczku foliowym). Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować aż składniki dokładnie się połączą.
- Ciasteczkami wyłożyć spód i 2 cm boków tortownicy o średnicy 25 cm, uklepać i wstawić do lodówki.
- Twaróg sernikowy należy wyjąć wcześniej z lodówki, przełożyć do miski i ogrzać do temperatury pokojowej. Wymieszać z cukrem pudrem.
- Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić, chwilę przestudzić. Połączyć z serem np. do czekolady dodawać po 2 – 3 łyżki sera cały czas mieszając, aż na koniec uzyskamy gładką masę (jeśli się to nie uda i powstaną grudki z zastygniętej czekolady, wówczas można masę podgrzać np. w mikrofalówce w celu ponownego rozpuszczenia się czekolady).
- Powstałą masę wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny aż masa zesztywnieje.
- Czekoladę połamać na kosteczki, dodać masło i olej i roztopić, wymieszać na gładką polewę. Polać do deserze i schłodzić przez pół godziny. Można dekorować bitą śmietaną i owocami.
SMACZNEGO!